Mercedes időszakos szerviz: Olaj és szűrők cseréje

A megfelelő kenőanyag és a kapcsolódó alkatrészek cseréje elengedhetetlen a motor és a váltó gondtalan működéséhez. Az Autodigitnél minőségi Mobil 1 olajakat használunk a Mercedes ajánlásainak megfelelően.

Ne várja meg, hogy károsodjanak a motor vagy a váltó alkatrészei, jelentkezzen be időben olaj- és szűrőcserére!

Mercedes Mobil 1 olajok és kenőanyagok

Mobil 1 motor- és váltóolaj

„a világ elsőszámú motorolaja”

Mercedes járművek motorjának teljeskörű szervizelése

Teljes körű olaj- és szűrőcsere szolgáltatást kínálunk

További időszakos szerviz szolgáltatásaink:

gyujtógyertya csere a Mercedes időszakos szerviz alkalmával

Jelentkezzen be kényelmesen, online foglalórendszerünkön keresztül!

HÍVÁS MOST:

Motorolaj és szűrők cseréje

Az olajcserére általában éves rutintevékenységként tekintünk. Pedig a megfelelő motorolaj kiválasztásának és a szűrők cseréjének fontos szerepe van. Lényeges, hogy a motorolaj az optimális kenéshez szükséges adalékanyagokat tartalmazza, valamint, hogy elszállítsa a súrlódó felületek közül az elkerülhetetlenül leváló részecskéket.
Az olajszűrők cseréje pedig azért fontos, mert az olajszűrő kapacitása véges. A szűrő eltömődése esetén nem szűri ki a szennyeződéseket, ez pedig jó néhány alkatrészben kárt tehet.

Honnan lehet tudni, hogy olajcserére van szükség?

Az autó szervizkönyvében szerepel az olajcsere gyakorisága, de a használat körülményeitől is függ.
Ha az autó rendelkezik szervizintervallum jelzővel, akkor figyelmeztet az olajcsere esedékességére.
Vész esetén a műszerfalon pirosan kezd világítani az olajkanna szimbólum. Ezt nem érdemes megvárni, mert a motor nagy mértékben károsodhat. Amennyiben ez mégis megtörténik, azonnal állítsa le a motort!

Mercedes motorolaj csere
Mercedes motorolaj csere

Milyen gyakran ajánlott motorolajat cserélni?

Az olajcsere városban megtett rövid távok esetén általánosságban 10 000 km futásteljesítmény után javasolt a gyakori indítás miatt, de az éves szerviz idején mindenképpen érdemes sort keríteni rá. Folyamatos nagy távok megtétele esetén, például autópályán való használatnál 15 000 km-t követően, vagy szintén az éves felülvizsgálatkor ajánlott.
A szervizkönyv ugyan tartalmazza a gyártó által előírt olajcsere-gyakoriságot, ám ennél javasolt hamarabb elvégezni. Figyelembe kell ugyanis venni, hogy a motornak is van egy természetes kopása, és a megfelelő kenőolaj nélkül nagyobb futótávval már kárt szenvedhet az autó.

Használt autó vásárlását követően javasoljuk az autóban található összes folyadék, szűrők és szíjak cseréjét elvégezni.

Motorolajcsere előnyei az Autodigit-nél

Váltóolaj-csere

Amikor olajcseréről beszélünk, a legtöbben a motorolajra asszociálnak. Azzal már jóval kevesebben vannak tisztában, hogy a váltóban – még az automatában is – van olaj.
A rendszeres váltóolaj-csere védelmet nyújt az alkatrészek kopása ellen, ezáltal növeli az alkatrészek időtartamát.

Ön nem csak időt és pénzt takaríthat meg, de a vezetési élmény is kellemesebb a váltóolaj-cserének köszönhetően.

Milyen gyakran ajánlott a váltóban olajat cserélni?

Szerencsére jóval ritkábban, mint a motorban. Az autó típusától és a váltó fajtájától függően eltérő időközönként, de 60-70 000 kilométer megtétele után mindenképp javasolt a váltóolaj-csere elvégzése. (Egyes típusoknál már 30 000 km-ként szükséges a váltóolaj frissítése.)

Mi a helyzet az automataváltóval?
Egyre több jármű automataváltóval hagyja el a futószalagot. A váltóolaj-csere az ő esetükben sokkal bonyolultabb feladat, mint kézi váltós társaiknál, és az olajcsere hiánya miatt okozott kár is nagyobb tud lenni.
Éppen ezért törekedni kell a váltó élettartamának a meghosszabbítására, ezt pedig rendszeres váltóolaj-cserével érhetjük el.

A gyártók által kommunikált „élethosszig tartó olaj” frázis miatt sokan azt hiszik, ráér az olajat váltójavításnál cserélni. Ám az autó élettartamát megnövelheti az időben beiktatott olajcsere, így a nem megfelelő kenés miatt elkopó alkatrészek nem gyarapítják a számlát.

Mercedes motorolaj csere

Váltóolaj-csere előnyei az Autodigit-nél

Egyéb olajok cseréjét is elvégezzük a rendszerek élettartamának megnövelése érdekében:

 • Szervófolyadék-csere,
 • Hajtóműolajok (differenciálmű-olaj) cseréje,
 • Hűtőfolyadék csere a hűtőrendszer átmosásával,
 • Kenőpontok kenése,
 • Fékfolyadék cseréje.

További időszakos szerviz munkálatok elvégzése

Gyertyák cseréje

A Mercedes ajánlásainak megfelelően benzines autó esetén a gyújtógyertya, diesel esetén pedig az izzítógyertya cseréjét is elvégezzük.

Vezérlés beállítása vagy csere

Az autó vezérlése nagyon fontos és összetett rendszer. A Mercedesek többségében található láncos vezérléshez kapcsolódó beállításokat vagy cserét is ajánlott a gyártó iránymutatásainak megfelelő gyakorisággal elvégezni. A szíjas vezérlés gyakoribb karbantartást igényel, ilyennel rendelkezik az A és B Mercedesek 1.33 (benzines) és 1.5 (Diesel) változata. A Mercedes szervizkönyve kilométerben és időben is maximalizálja a vezérlés élettartamát, ám ez az ajánlás optimális esetre vonatkozik.

Akkumulátor cseréje

A legtöbben ősszel, az első hideg reggelek beköszöntével szembesülnek azzal, hogy az autó akkumulátora kezd tönkremenni, de apróbb jelek is utalhatnak arra, hogy itt az ideje a cserének:

 • A motor lassan indul,
 • A fényszórók halványak,
 • Már sokszor lett bebikázva az autó.

Előfordul, hogy az akkumulátor nem képes elég áramot átfolyatni az önindítón, így az ugyan forgatja a motort, de a motor nem indul el. Start-Stop rendszerű autóknál különös körültekintést igényel a speciális (Start-Stop) akkumulátor kiválasztása, és gyakrabban van szükség cserére.

Modellfüggő, egyéb alkatrészek beállítása vagy cseréje

Több mint 30 év Mercedes specifikus tapasztalatunknak köszönhetően az Ön Mercedesére szabva végezzük el a szükséges alkatrészek beállítását vagy cseréjét. Minden esetben a gyártó hivatalos ajánlásainak megfelelően dolgozunk.

Mercedes járművek motorjának teljeskörű szervizelése

Mit kínál még az Autodigit Önnek és Mercedesének?

Előre meghatározott határidőre elvégezzük az olaj- és szűrőcserét.

Kizárólag akkor adjuk át a járművet, ha mindent rendben találunk. Amennyiben további munkálatokat látunk szükségesnek, arról minden esetben tájékoztatjuk Önt.

Az autó azonnali olajcseréje esetén kényelmesen várakozhat klimatizált, Wi-Fi szolgáltatással ellátott várónkban vagy teraszunkon. Jó időben kényelembe helyezheti magát egy napozóágyon halastavunk partján zöld környezetben, laptop- és telefontöltési lehetőséggel. Frissüljön fel kávé, üdítő kínálatunkkal!

Amennyiben szükséges, akkor 5 fő szállítására alkalmas csereautót biztosítunk Önnek az autó szervizelési idejére.

Folyamatosan frissítjük raktárkészletünket, így a szükséges minőségi cserealkatrészek és olajok beszerzése nem növeli a javítási időt.

Mercedes_benz A osztály szerviz

Foglaljon időpontot online!

Jelentkezzen be a probléma függvényében online, vagy hívjon minket
telefonon a +36 24 517 950 vagy +36 30 954 6299 számon.

KÉRJEN VISSZAHÍVÁST!

Töltse ki az űrlapot, és munkatársunk rövid időn belül
felkeresi Önt megadott elérhetőségein.

Tippek a motor- és a váltó élettartamának megnöveléséhez

 • Az olajszintet az olajnívó pálca vagy a fedélzeti számítógép segítségével is ellenőrizheti. Az olajszint minimum értéke alatt soha ne használja Mercedesét, mert ez súlyos károsodással járhat.
 • Ne keverjen több típusú olajmárkát, mert a különböző motorolajok eltérő adalékai előre nem látható reakcióba kerülhetnek egymással,
 • A motorolajok lehetnek növényi, szintetikus vagy ásványi olajok. A legkedvezőbb tulajdonságokkal a szintetikus alapú motorolajok rendelkeznek – mi is ilyet használunk az olajcsere során.
 • A motorolajat egy fontos mérőszám, a viszkozitás (folyási ellenállás) alapján érdemes megvásárolni, melyet a csomagoláson is feltüntetnek (pl. 5W30). A két szám a motorolaj viszkozitását, azaz folyási ellenállását jelzi. Az első szám az alacsony hőmérsékleten, a második az üzemi hőmérsékleten, azaz 100 C°-on mért viszkozitást mutatja.
 • Az autó indításakor indulás után az üzemmeleg fázis eléréséig óvatosabb gyorsításokkal, alacsonyabb fordulatszámon használja az autót. Az üzemmeleg állapot nem csak a hűtővízre, de a motorolajra is vonatkozik, ami a víznél később éri el az optimális hőfokot.

FAQ

A motorolajcserét érdemes a gyártó ajánlásánál hamarabb elvégezni. Rövid, városi távok esetén 10 000 km, gyakori autópályás használatnál 15 000 km után javasolt, de legkésőbb az éves szerviz alkalmával. Szervizünkben mindig a Mercedes ajánlásainak megfelelő, minőségi Mobil 1 motorolaj kerül betöltésre.

A váltóolaj-cserét kézi váltós és automata Mercedesekben egyaránt ajánlott elvégezni, megelőzve ezzel az alkatrészek kopását. Ugyan a gyártók azt hirdetik, a váltóolaj egy életre szól, az autó típusától és a váltótól függően 60-70 000 km után mindenképp javasolt a váltóolaj-csere elvégzése, egyes típusoknál pedig már akár 30 000 km után.